Sari la conținut

PASUL 2 – Alege numele domeniului si serviciul de gazduire pentru website-ul tau

Pentru a crea un nou site sunt necesare 2 lucruri:

  • Numele domeniului (adresa web de genul creare-site.com)
  • Serviciul de gazduire ( serviciul care va gazdui si va face disponibil site-ul pe internet 24/7)

In timp de platforma WordPress este gratuita, serviciul de gazduire (hosting) si domeniul te vor costa aproximativ  2 – 5 Euro lunar (10 – 25 RON), cam cat un meniu Fast-Food sau 2,3 cafele. Ramane la latitudinea ta daca merita sau nu.

Folosirea unui domeniu propriu da un aspect profesionist si serios site-ului tau, comparativ cu folosirea unui subdomeniu gratuit de forma (siteultau.siteurigratuite.com).

In plus, folosind un serviciu de hosting te vei asigura ca site-ul tau se incarca rapid si nu va pica ore intregi (lucru extrem de important pentru vizitatori).

De unde achizitionez un domeniu si serviciu de hosting?

Pentru site-urile din Romania avem 2 variante:

International utilizez serviciul de hosting de la Namecheap, ce ofera suport excelent in limba engleza, iar viteza de incarcare este foarte buna international.

In Romania recomand serviciul celor de la NameBox. Au 12 ani vechime in domeniu, iar serviciile si suportul tehnic sunt de calitate. Exista avantajul utilizarii limbii romane, bineinteles.

Cele 2 servicii ofera domenii gratuite in functie de perioada contractata. Ar fi bine sa arunci o privire.

Dupa ce obtii un nume de domeniu, vei obtine si conturi de email personalizate, foarte importante pentru imaginea ta, comparativ cu cele gen Gmail si Yahoo.

Ai deja un domeniu achizitionat si serviciu de hosting? Poti sari direct la pasul 3, unde vei primi explicatii despre cum sa-ti instalezi website-ul.

Ce fel de domeniu sa aleg?

Ca puncte de reper:

  • Daca creezi un site personal poti alege numeletau.com sau numeltau.ro, ca optiune.
  • Daca alegi sa construiesti un site pentru afacerea ta, atunci numele domeniului ar putea fi numele firmei. firmamea.ro sau firmamea.com

Numele domeniilor au, in general, terminatia .com si .ro, insa, de ceva vreme, un numar mare de terminatii au devenit disponibile din cauza epuizarii alternativelor de nume si pentru a fi mult mai specifice (gen .info, .pizza, .agency, etc)

SFAT! Evita, daca este posibil, sa alegi acele terminatii specifice si sa te orientezi catre .ro, .com, .net sau .org, acestea fiind uzuale si usor de retinut.

Cum sa aleg numele domeniului?

  1. Poate fi un brand? De exemplu, daca creezi un site despre filme, poate ca filme-website.ro nu e o idee tocmai buna. Ai putea lua in considerare academiadefilme.ro sau .com sau  arhivadefilme.ro.
  2. Este usor de reamintit? Numele de domenii scurte, la obiect si clare pot fi retinute mult mai usor. Titlurile confuze, prea lungi sau silabisite mai ciudat pot fi uitate usor de vizitatori.
  3. Este deosebit? Un nume de domeniu scris in asa fel incat sa nu fie uitat, care sa descrie scopul site-ului. Ai nevoie de ceva timp pentru a gasi un nume diferit, pentru ca sunt peste 150 de milioane de domenii active in lume. Dar nu renunta! Nu vei stii pana nu incerci.

DE RETINUT INAINTE DE A MERGE MAI DEPARTE:

  • Gandeste-te o perioada de timp la un un nume de domeniu unic care sa reprezinte afacerea ta, blogul tau, etc.
  • Mergi mai departe si rezerva-ti domeniul si serviciul de gazduire international Namecheap sau de la NameBox (in sectiunea Gazduire Web), serviciul de hosting din Romania.

>>Mergi la pasul 3>>

Ti-a placut? Trimite mai departe...