Sari la conținut

3. Crearea unei structuri de navigare

Cum puteți proiecta o structură de navigare intuitivă și ușor de utilizat pentru vizitatorii site-ului?

Când vine vorba de crearea unui site web, una dintre cele mai importante aspecte este structura de navigare. O structură bine proiectată și intuitivă facilitează vizitatorilor accesul la informațiile de care au nevoie și îmbunătățește experiența lor pe site.

Iată câteva sfaturi cheie pentru a crea o structură de navigare eficientă și ușor de utilizat:

 

1. Planifică în funcție de obiective:

Înainte de a începe proiectarea structurii de navigare, stabilește obiectivele site-ului și ce informații dorești să pui în evidență. Aceasta te va ajuta să ierarhizezi conținutul și să gândești la categoriile și subcategoriile relevante.

 

2. Utilizează o structură ierarhică:

O structură ierarhică clară și bine organizată facilitează navigarea. Folosește categorii principale pentru secțiunile principale ale site-ului și creează subcategorii pentru detalii specifice. Asigură-te că fiecare pagină poate fi accesată în cel mult câteva clicuri.

 

3. Meniu principal și submeniuri:

Meniul principal reprezintă punctul central de navigare pe site. Asigură-te că este vizibil și ușor de găsit. Folosește submeniuri pentru a grupa paginile similare și pentru a evita un meniu principal aglomerat. Meniul ar trebui să fie clar și concis, folosind termeni familiarizați și ușor de înțeles.

 

4. Etichete descriptive pentru legături: Asigură-te că denumirile legăturilor în meniu și în conținut sunt descriptive și relevante pentru pagina respectivă. Evită termeni ambigue sau generale care pot crea confuzie.

Utilizează cuvinte-cheie relevante pentru a facilita înțelegerea conținutului și pentru a îmbunătăți optimizarea pentru motoarele de căutare.

 

5. Breadcrumb navigation:

Adăugarea unei navigări breadcrumb (fir de pâine) pe site poate oferi vizitatorilor o perspectivă asupra locației lor în cadrul site-ului și facilitează revenirea la paginile anterioare. Aceasta este utilă în special pentru site-urile cu ierarhii profunde sau magazine online cu mai multe niveluri de categorii și subcategorii.

 

6. Testează și optimizează:

După ce ai creat structura de navigare, testeaz-o pentru a te asigura că este ușor de utilizat și intuitivă. Solicită feedback de la utilizatori sau efectuează teste de utilizabilitate pentru a identifica posibilele probleme și pentru a face ajustări necesare.

 

Crearea unei structuri de navigare intuitive și ușor de utilizat este esențială pentru succesul unui site web.

Prin planificare atentă, utilizarea unei structuri ierarhice, meniuri clare și etichete descriptive, precum și prin teste și optimizări continue, vei putea oferi vizitatorilor o experiență plăcută și să îi ghidezi către informațiile relevante în mod eficient.

Investiția în crearea unei structuri de navigare bune va avea un impact pozitiv asupra performanței și succesului site-ului tău.

Ti-a placut? Trimite mai departe...